Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kvalitetom i brojno{}u opravdano postojanje

U četvrtak, 3. siječnja, u Velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« u Subotici održan je godišnji koncert Tamburaškog orkestra spomenutog Centra. Ovaj tamburaški orkestar osnovan je u veljači 2006. godine, dakle, uskoro slavi dvije godine postojanja i rada. 
ŠAROLIKO PREDSTAVLJANJE: Kako bi večer bila što ugodnija uz zvuke tambure, orkestar je za početak odsvirao »Vojvođansko kolo« Save Vukosavljeva. Zatim je uslijedila kompozicija »Šokačka predigra«, a odmah nakon nje tri kompozicije u kojima su se predstavili mladi solisti na tamburama. Prvi među njima je Nenad Kostić, učenik 4. razreda Srednje muzičke škole u Subotici. Riječ je o glazbeniku koji je na republičkom natjecanju učenika glazbenih i baletnih škola Srbije 2006. godine osvojio nagradu – laureat, svirajući svoj omiljeni instrument – čelo. 
Nakon njega u sljedećoj kompoziciji solo je svirao Vladimir Vuković na bas-primu, a kao posljednji, solist i instrumentalist, predstavio se Marko Dulić, svirajući prim. Marko Dulić je učenik 2. razreda Srednje muzičke škole u Subotici. On je 2006. godine na republičkom natjecanju osvojio prvu nagradu, a na »Bisernici Janike Balaža« osvojio je nagradu kao drugi najbolji primaš iste godine. 
MLADI PJEVAČI: U sljedećem bloku kompozicija predstavili su se i mladi pjevači, vokalni solisti – Martina Dulić i Marko Stipić. Martina Dulić je otpjevala pjesme sa šestog i sedmog Festivala bunjevački pisama – »Subotice od starine grade« i »Bunjevka sam«. Marko Stipić je otpjevao tri numere, među kojima je i pjesma »Ej birtašu«, koju je izveo na posljednjem Festivalu bunjevački pisama. Neki članovi tamburaškog orkestra predstavili su se i u drugačijem svjetlu. To su učinili svirajući tradicijske instrumente, poput gajdi, stvarajući kolaž narodnih motiva s elementima folklornog stvaralaštva.
BROJNI NASTUPI: Za nepune dvije godine postojanja Tamburaški orkestar »Bunjevačko kolo« imao je brojne nastupe kao prateći orkestar ansambla narodnih pjesama i plesova, samostalna pojavljivanja, turneje, te sudjelovanja na festivalima. Prošle godine su imali oko 150 nastupa i pojavljivanja na sceni, među kojima je interesantno istaknuti suradnju s talijanskim tenorom Tinom Pavacom, što u Subotici, što u Beogradu na Kolarcu. U travnju je orkestar nastupio u Vinkovcima na »Osmom memorijalu Hrvoja Majića«, a također je važno istaknuti da su prošle godine na Festivalu bunjevački pisama pratili sve izvođače. Njihov pomladak, Dječji tamburaški orkestar, sudjelovao je na Dječjoj smotri solista i zborova, tijekom rujna mjeseca. U studenome je orkestar imao zapažene rezultate na festivalima, među kojima se izdvajaju »Starčevačka tambura« i u Zmajevu »Memorijal Save Vukosavljeva«.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika